Wannabe-bouillabaisse

I måndags bjöd jag mina föräldrar och syster med sambo på middag. Fisk och skaldjurssoppa fick det bli. Fast jag skulle kalla det mer som en gryta, likt den franska bouillabaissen. Väldigt matig och mättande - och galet gott!

Jag gjorde ett ordentligt lass så det blev över till flera matlådor. Här har jag försökt halvera receptet jag körde på. Men såklart kan man höfta som man vill, det är det som är så bra med grytor!

- 1 stor gul lök, finhackad
- 2 vitlökar, finhackade
- 1 palsternacka, hackad
- 0,5 kålrot, hackad
- 1 purjolök, hakad i slantar
- 1 liten fänkål, hackad
- 3 morötter, skivade i slantar
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl vitt vin
- 0,5 gram saffran (1 påse)
- 2 msk hummerfond
- 3 dl matlagningsgrädde
- peppar
- caynnepeppar
- basilika
- timjan

- musslor
- räkor
- torskfile, i bitar
- laxfile, i bitar

1. Stek upp vitlök och lök med lite vatten.
2. Tillsätt rotfrukterna och vinet, låt det puttra ihop länge.
3. Tillsätt krossade tomater, matlagningsgrädde, fond, saffran och örter. Koka upp i ca 10 min.
4. Smaka av med peppar och ev salt.
5. Tillsätt fisken strax innan servering, låt sjuda i 5 minuter. (Var försiktig så den inte kokar sönder!)
6. Tillsätt räkor och musslor allra sist!

Servera med aioli och bröd.
Vet ni hur lätt det är att göra egen aioli?
Busenkelt med en matberedare(mixer), äggulor(3 st),olja(0,5 dl), vitlök(4 klyftor), citron, salt och peppar (efter smak!)

Mixa äggulor med vitlök. Droppa i några droppar olja och "spruta" resten i en jämn stråle. Vill du ha den tjockare? Tillsätt mer äggula.

Smaka av med citron, salt och peppar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Click for RSS!